WORD LID BEL ONS MAIL ONS

De wet verplicht een groot aantal bedrijven om energiebesparingsmaatregelen te nemen. Dat geldt dus ook voor veel CBM-leden. Uitvoering van de wet kan veel tijd, moeite en geld kosten. CBM helpt betrokken leden om zo eenvoudig mogelijk en financieel gunstig aan de wet te voldoen.  

Daartoe is een praktisch hulpmiddel ontwikkeld: DEB, Duurzaam Energie Besparen. Deze digitale bespaarassistent is de enige tool in Nederland waarmee je direct ziet hoeveel geld je kunt besparen op de energierekening van je onderneming. Zo helpt DEB elke MKB-ondernemer met het nakomen van de wettelijke verplichtingen vanuit de Wet milieubeheer (de energiebesparingsverplichting geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruiken), én is het tegelijkertijd goed voor je portemonnee.

Het programma is een initiatief van MKB Nederland en opgezet in nauwe samenwerking met brancheverenigingen. Koninklijke CBM is één van de aangesloten verenigingen, kijk als CBM-lid op www.deb.nl/cbm voor de extra mogelijkheden. (Je kunt ook gebruik maken van DEB wanneer je geen lid bent van een branchevereniging.)

Hoe werkt het?
DEB laat je heel makkelijk zien met welke maatregelen je de onderneming kunt verduurzamen en hoeveel geld je daarmee kunt besparen. DEB presenteert een overzicht van alle (verplichte) maatregelen om energie te besparen. Uitgesplitst per bedrijfstak. Met per branche een top-10 van maatregelen die jouw bedrijf de grootste besparing opleveren.

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid staan niet stil. DEB dus ook niet. Daarom zie je in jouw account (op desktop, tablet of mobiel) altijd de meest recente maatregelen met het bijbehorende besparingspotentieel.

Ga voor meer informatie naar www.deb.nl/cbm.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB
Graag wijzen we je op een nieuwe overheidssubsidie waarmee tot € 2.500,- subsidie kan worden verkregen per bedrijfspand voor het uitvoeren van een verduurzamingsonderzoek en begeleidingstraject van de verduurzamingsmaatregelen.

De subsidie is vooral interessant voor kleine MKB-bedrijven die hiermee professionele ondersteuning ontvangen om te verduurzamen tegen een minimale eigen bijdrage. Het advies kan naar de specifieke situatie of wensen van de ondernemer worden ingericht, bijvoorbeeld wanneer men hulp wil bij zonnepanelen, LED verlichting of aanschaffen van laadpalen.

Neem contact op met Dirk van Deursen (CBM)
Energie expert: Patrick Braam (Zero Heroes)

Download voorwaarden regeling

Onderzoek naar draagkracht industriedaken
De kosten voor het aanpassen van de dakconstructie is recent onderzocht in opdracht van het TKI Urban Energy en RVO. Het blijkt dat circa 40 procent van de utiliteitsbouw nauwelijks of geen constructieve beperkingen heeft. Bij 45 procent is sprake van een lichte beperking voor het installeren van zonnepanelen.

Daken met ‘geen’ beperking kunnen in sommige gevallen ook kleine aanpassingen nodig hebben welke gemiddeld 1 EUR per m2 kosten.

Daken met een lichte beperking kost een aanpassing gemiddeld 15 EUR per m2. Dit is zo’n 15% meer voor een gemiddelde investering voor een complete installatie.

En voor ‘zwaar-beperkte daken’ kost het gemiddeld 75 EUR per m2

CBM is al een tijd betrokken bij de ontwikkeling van een zelfdragend montagesysteem. Dit systeem in combinatie met lichte panelen kan zelfs een oplossing bieden voor zwaar-beperkte daken, maar geeft tevens mogelijkheden voor de licht-beperkte industriedaken.

Wil je ook iets met zonnepanelen gaan doen? Neem dan contact op met Dirk van Deursen (CBM) of kijk op cbm-energie.nl/diensten/zonnepanelen/.