WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Nederland staat aan het begin van een grootschalige inzet van zonnepanelen voor de opwekking van duurzame energie. Op dit moment heeft slechts 6,5% van de grote (> 1000 m2) platte daken zonnepanelen. Als we juist deze grote industriedaken gaan benutten, kunnen we alle huishoudens in Nederland voorzien van duurzame stroom.

– “In de Ontwerp Nationale Omgevingsvisie geeft het Rijk windmolens op zee en zonnepanelen op daken de voorkeur ten opzichte van wind op land en grootschalige zonneweides” –

Een groot knelpunt in de huidige realisatie is de draagcapaciteit van de meeste panden. Veel daken zijn niet ontworpen voor de extra ballast (13-15 kg/m2) van een installatie met zonnepanelen. Ook verzekeraars stellen steeds hogere eisen omdat er vaker problemen zijn, zoals bij het dak van het AZ-stadion in 2019.

Dak-op-dak
CBM is in 2019 gestart met deze uitdaging om haar leden te helpen met een oplossing. Met een sterk consortium is gewerkt aan een ‘dak-op-dak’ benadering, dat zich heeft vertaald naar een zelfdragend PV-systeem. De zonnepanelen zelf zijn onderdeel van het ruimtelijk vakwerk.

‘Next Level’ is de werknaam van het consortium waarbij CBM samenwerkt met SDC verifier, Exasun, Solarge, Allimex en Lens Energie vanuit het Zuid-Hollandse fieldlab Dutch Windwheel. Hier wordt gewerkt aan een lichte installatie, die zich in een mum van tijd laat uitvouwen op diverse daken.

Korte installatietijd
Doordat het systeem al in de fabriek wordt gemonteerd, is de installatietijd op het dak veel korter. Met dit systeem kunnen meer vierkante meters worden gelegd in een bepaalde tijd. Bovendien kunnen de plekken op het dak belegd worden waar dat nu niet kan omdat de constructie voor de traditionele zonnepanelen niet sterk genoegd is. Ook denken we dat het systeem zich beter leent voor onderhoud en dakvernieuwing of -aanpassing.

Start in het nieuwe jaar
In het eerste kwartaal van 2022 hopen we een aantal demonstratieprojecten te kunnen opleveren. Bekijk hieronder alvast het dak-op-dak principe en installatiemogelijkheden van het Next Level concept.

Ben je geïnteresseerd in een dergelijke lichtgewicht pv-constructie en wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan bij Dirk van Deursen.